De omgangsregeling tijdens de vakantie

03 februari 2020

Hebben jij en je ex-partner een omgangsregeling opgesteld voor jullie kind(eren), dan hebben jullie ook nagedacht over de contactmomenten tijdens belangrijke dagen. We hebben het dan over feest- en verjaardagen, maar ook over vakanties. In dit artikel bespreken we waar je aan moet denken als je met je kind naar het buitenland gaat en hoe je de omgangsregeling tijdens de vakantie kunt vormgeven.

Gescheiden met kind op vakantie

Tijdens schoolvakanties zijn kinderen veel thuis. Het is dan ook belangrijk dat jullie goede afspraken maken over waar de kinderen dan zijn. In veel gevallen zijn kinderen de ene vakantie bij de ene ouder en de andere bij de ander. Een andere optie is elke vakantieperiode te verdelen: de helft van de tijd bij de ene ouder en de andere helft bij de ander.

Toestemming van de andere ouder

Je wilt natuurlijk ook als je gescheiden bent met je kind naar het buitenland op vakantie kunnen. Het is verstandig (en verplicht) dit altijd eerst met je ex-partner te overleggen.

Je kunt dan ook aan je ex-partner vragen om een toestemmingsformulier in te vullen. Bij kinderen onder de 16 kan de douane hier zelfs om vragen. Je kunt het toestemmingsformulier gratis downloaden op de website van Rijksoverheid. Het is verstandig om ook het volgende bij je te hebben op reis:

  • Geboorteakte van je kind
  • Een kopie van het paspoort van de ouder die toestemming geeft
  • Het ouderschapsplan
  • Het toestemmingsformulier

Omgangsregeling in het ouderschapsplan

Jullie leggen de afspraken rond de omgangsregeling tijdens vakanties vast in het ouderschapsplan. Soms spreken ex-partners hierbij ook af dat zij enkel een aaneengesloten periode met kinderen op vakantie mogen. Jullie kunnen hierin afspraken maken voor komende jaren of vastleggen dat jullie elk jaar een nieuwe verdeling maken.

Het is hoe dan ook aan te raden ook aan de kinderen te vragen wat zij willen. Zij spenderen veel vrije tijd bij een of beide ouders, dus het is belangrijk dat zij zich hier goed over voelen om het ouderschapsplan te laten slagen.

Tips en ervaringen

Opvoeding na echtscheiding: 5 tips

21 februari 2020

In dit artikel geven we 5 onafhankelijke tips voor de opvoeding en gaan we in op het verschil in opvoeding van gescheiden ouders. Hoe ga je hier het beste mee om?

Lees verder
Tips en ervaringen

Informatieplicht ouders na scheiding

19 februari 2020

In het geval dat een van jullie het gezag heeft, heeft deze ouder informatieplicht ten opzichte van de ouder zonder gezag. In de meeste gevallen hebben na scheiding jullie ouders het gezag. Welke informatie ben je verplicht door te geven aan de ander of hoor je te ontvangen?

Lees verder
Tips en ervaringen

Verdeling spaargeld bij scheiding: waar moet je op letten?

19 februari 2020

Tijdens de scheiding kijken jullie ook hoe jullie het spaargeld verdelen. Dan is eerst de vraag: wat valt er onder spaargeld, hoe zit het met het spaargeld van je kind bij scheiding en vervolgens: wat is de juiste verdeling hiervan? In dit artikel ontdek je het antwoord op deze vragen.

Lees verder