Waar moet ik wonen na scheiding?

30 januari 2020

Waar moet je wonen na scheiding? Het vinden van een woonruimte na de scheiding is niet altijd makkelijk. Als je samen een koopwoning hebt, kan een van jullie misschien in de woning blijven wonen. Dat moet financieel wel haalbaar zijn. Anders moeten jullie beiden op zoek naar een nieuwe woning.

Scheiden, waar wonen?

Wanneer je niet direct een andere woonruimte vindt zijn er een aantal dingen die je kunt doen om dit proces te bespoedigen of die je kunt overwegen:

  • Kom je in aanmerking voor een sociale huurwoning?
  • Check bij je woningbouwcorporatie of je een urgentieverklaring kunt aanvragen.
  • Is tijdelijk onderdak bij vrienden of familie een optie?
  • Heb je overwogen een recreatiewoning te huren?
  • Of zou je zelf een huis willen en kunnen kopen?
  • Soms is het mogelijk een kamer te huren.

Parentshouses

Er is de laatste tijd veel te doen over het gebrek aan woningen voor gescheiden partners. Een aantal gemeenten heeft daarom zogenaamde Parentshouses. Parentshouses zijn er om tijdelijke woonruimte te bieden aan ouders die zich in een situatie van relatie-time-out of echtscheiding bevinden. Als samenwonen niet meer gaat, ontstaat in de praktijk vaak een zoektocht (meestal voor één van de ouders) naar geschikte woonruimte na scheiding waar het kind ook kan wonen en dan biedt Parentshouses een uitkomst.

Na de scheiding in koophuis blijven wonen

Als je eraan denkt om in jullie koophuis te blijven wonen, is het noodzakelijk om te kijken of het financieel haalbaar is. De meeste websites van banken hebben rekentools die aangeven hoeveel hypotheek je krijgt met jouw inkomen. Een hypotheekadviseur kan je helpen alle kosten in kaart te brengen. Meestal is het eerste oriëntatiegesprek bij een hypotheekadviseur gratis, zoals bij onze samenwerkingspartner Independer. Zo heb je zo snel mogelijk antwoord op de vraag waar je moet wonen na scheiding.

Tips en ervaringen

Mogen we afwijken van de omgangsregeling?

02 april 2020

In het ouderschapsplan staat de omgangsregeling beschreven. Het kan weleens voorkomen dat je een belangrijke afspraak hebt, maar dat dit niet past binnen de omgangsregeling. Mag je dan afwijken van de afspraken rondom de omgangsregeling?

Lees verder
Tips en ervaringen

Overweeg deze 6 zaken goed bij het opstellen van een omgangsregeling

02 april 2020

Zolang jullie er maar rekening mee houden dat jullie kinderen het meest gebaat zijn bij rust en continuïteit mogen jullie zelf de omgangsregeling treffen die past bij jullie situatie. In dit artikel vind je belangrijke overwegingen bij het komen tot een goede omgangsregeling.

Lees verder
Tips en ervaringen

Scheiden met een baby: 9 aandachtspunten

02 april 2020

Kersverse ouders hebben vaak veel zorgen over en voor hun baby. Laat staan als zij besluiten om uit elkaar te gaan. Ouders vragen zich veel dingen af en willen graag weten waar ze aan moeten denken bij de scheiding in combinatie met hun kleine baby. Voor die ouders volgen er 9 aandachtspunten om wat inzicht te bieden.

Lees verder