'Onverwachte bijwerkingen: als je scheiding anders uitpakt'

18 mei 2018

RTLnieuws.nl, 18 mei 2018, door Franke van Hoeven

Hieronder een samenvatting van het artikel "Onverwachte bijwerkingen: als je scheiding anders uitpakt" waarin Suzanne, die via uitelkaar.nl is gescheiden, door RTLnieuws.nl is geïnterviewd:

"Een scheiding is natuurlijk nooit leuk. En dan weet je niet eens wat je ervoor terugkrijgt. Als je toch die ultieme stap zet, hoop je natuurlijk dat je leven erop vooruit gaat. Maar garanties, die krijg je niet. Ruim een op de drie huwelijken sneuvelt. In de meeste gevallen verloopt die scheiding goed, maar ook als je niet in een vechtscheiding belandt, is het effect ervan toch vaak groter dan gedacht. Omdat er dingen gebeuren die je niet zag aankomen, je er financieel hard op achteruit gaat, omdat de kinderen er meer last van hebben dan je zou willen, omdat je omgeving er veel moeite mee heeft, omdat je zelf twijfels hebt, of… omdat het proces juist verrassend liefdevol verloopt.

VERLIEFD OP EEN VROUW

Suzanne van Kalsbeek (33) vierde het tienjarig samenzijn met haar man Michael, waarvan één jaar getrouwd, toen ze een vrouw zag waarvan haar hart op tilt sloeg. Ze besefte plotsklaps dat ze op vrouwen viel. Ze wilde scheiden, een proces dat turbulent, maar verrassend respectvol verliep: “We vierden dat we tien jaar bij elkaar waren tijdens een weekendje weg. We dronken een biertje in een bar, toen ik haar zag. Ik wist niet wat me overkwam, heb haar zelfs nog die avond gevraagd of ik een kans bij haar zou maken. Echt te bizar voor woorden. Het liep op niets uit, de tijd erna was ik compleet in de war. Ik vertelde mijn man dat ik dacht dat ik op vrouwen viel en dat het me beter leek om te gaan scheiden. Tot overmaat van ramp werd ik in die periode doodziek. Ik had al drie jaar een auto-immuunziekte en de boel escaleerde volledig in die periode. Ik moest plots geopereerd worden en belandde zelfs op de intensive care. Mijn leven hing aan een zijden draadje. Ik was doodziek, wilde scheiden, onze omgeving wist van niets, maar Michael zat elke dag naast mijn bed in het ziekenhuis om me te steunen. Een maand nadat ik beter was, heb ik de knoop doorgehakt. Natuurlijk vond Michael het erg moeilijk en was hij diep gekwetst, maar hij is me altijd blijven steunen. Zo bijzonder.

VRIENDEN BLIJVEN

Omdat we nog goed met elkaar overweg konden, regelden we de scheiding samen via de website Uitelkaar.nl. We hebben samen alles ingevuld en hebben de scheiding met één advocaat kunnen afhandelen. Geloof me, het was geen pretje, maar het hele proces is respectvol en met liefde verlopen. Vrij snel na onze scheiding ben ik erachter gekomen dat het gevoel dat ik bij vrouwen heb, meer klopt. Ik ben daarvoor wel bij een psycholoog geweest: hoe kwam het dat ik zelf nooit heb geweten dat ik op vrouwen val? Het is niet zo dat ik bewust dertig jaar in de kast heb gezeten. De conclusie die we samen trokken, is dat ik mijn leven met Michael heb moeten afleggen om te komen waar we nu zijn: allebei gelukkig met een nieuwe vriendin! Michael en ik zien elkaar nog regelmatig en hebben een warme band. Het gaat inmiddels ook weer goed met mijn gezondheid. Ik heb altijd gedacht dat ik iemand was die precies wist wat ze wilde, maar dat blijkt totaal niet zo te zijn. Ik ben zelfbewuster en denk beter na over wat me gelukkig maakt. Ik ben heel trots op de manier waarop mijn man en ik de scheiding hebben aangepakt en ben dankbaar dat we er nog steeds voor elkaar zijn. Dat komt voor een groot deel ook door Michael. Ik ben heel trots op hem."


Bron: RTLnieuws.nl, 18 mei 2018

Tips en ervaringen

Hoe moet je de scheiding inschrijven bij de gemeente?

19 december 2019

Als jullie het scheidingsconvenant goedgekeurd terug krijgen van de rechter, moeten jullie deze (kosteloos) binnen 6 maanden inschrijven bij de gemeente waar jullie getrouwd zijn. Hoe werkt dit precies?

Lees verder
Tips en ervaringen

Hoe lang duurt een scheiding?

19 december 2019

Hoe lang duurt een scheiding eigenlijk? Dit hangt af van de manier waarop jullie scheiden, de complexiteit van jullie situatie, maar ook van de mate waarin jullie kunnen samenwerken. Dit artikel geeft een indruk van hoe lang een scheiding duurt.

Lees verder
Tips en ervaringen

Verdelen auto bij scheiding: hoe werkt dat?

10 december 2019

Wanneer je uit elkaar gaat verdeel je jullie bezittingen, vermogen en schulden. Dit is een ingewikkeld proces waar veel vragen bij komen kijken. Hoe zit het met huisdieren, het huis en… de auto? In dit artikel schenken we helderheid op de verdeling van de auto bij scheiding.

Lees verder