Aandachtspunten bij Turks-Nederlandse scheidingen

Okan MankoƧ | 06 december 2017

Overweegt u te scheiden en heeft u of uw (ex-)partner de Turkse nationaliteit? In de meeste gevallen kunt u dan gebruik maken van uitelkaar.nl. Het kan zijn dat u ook in Turkije een aantal zaken moet regelen. Hieronder leest u hoe dit in zijn werk gaat.

Getrouwd in Turkije

Als u bent getrouwd in Turkije, is uw huwelijk daar (ook) ingeschreven. U dient dan een Turkse erkenningsprocedure te starten, na uw Nederlandse scheiding.

Bent u gescheiden in Turkije? In Nederland worden Turkse echtscheidingsbeschikkingen wel erkend en kan de Turkse vertaalde beschikking worden ingeschreven bij de betreffende gemeente.

Getrouwd en wonend in Nederland

Als u na uw Nederlandse huwelijk bent blijven wonen in Nederland hoeft u in principe niet iets verder te regelen in Turkije. Tenzij u het huwelijk wel heeft laten inschrijven in Turkije (bijvoorbeeld via het consulaat). Dan dient u een erkenningsprocedure voor uw scheiding aan te vragen in Turkije.

Erkenningsprocedure in Turkije

Hoe schrijft u uw scheiding in in Turkije? Een Nederlandse scheiding kan alleen met een zogenaamde erkenningsprocedure ingeschreven worden door een advocaat in Turkije. Die procedure is nodig om de Nederlandse scheiding te erkennen in Turkije. De echtscheidingsbeschikking van uitelkaar.nl dient dan door een beëdigde vertaler naar het Turks vertaald te worden. Een Turkse advocaat moet vervolgens de vertaling bij de Turkse rechtbank indienen.

Welke rechtbank in Turkije is bevoegd

Indien geen van de (ex-)partners in Turkije leven, zijn de rechters in Ankara, Istanbul of Izmir bevoegd uw scheiding uit te spreken. Indien een van de (ex-)partners in Turkije woont, is de rechtbank in de woonplaats van die (ex-)partner bevoegd.

Nieuwe regelgeving nog niet ingevoerd

De Turkse autoriteiten melden buitenlandse echtscheidingen in de toekomst direct in te zullen schrijven, maar helaas is deze regeling nog niet ingevoerd. Het Turkse ministerie van Familiezaken moet de procedure nog officieel bekendmaken.

Via uitelkaar.nl maakt u duidelijke scheidingsafspraken, in uw eigen tijd en tempo. Onze experts staan klaar om u te helpen en kunnen u verder adviseren over de Turkse erkenningsprocedure.

Wilt u weten of uitelkaar.nl  bij u past?

Tips en ervaringen

Echtscheidingsconvenant getekend, en dan?

24 maart 2020

Jullie zijn zover: klaar om het echtscheidingsconvenant te tekenen. Dan vragen jullie je vast af: wat nu? In dit artikel vind je een overzicht van de mogelijkheden om alvast een start te maken met jullie nieuwe leven.

Lees verder
Tips en ervaringen

Corona en co-ouderschap: hoe krijg je grip op de situatie?

20 maart 2020

Het leven in Nederland staat op dit moment op zijn kop. Het leven van co-ouders en hun kinderen misschien nog wel meer. Co-ouders hebben nu extra uitdagingen, zoals met het halen en brengen van de kinderen en met de communicatie tussen hen. Maar waarom is dat zo moeilijk en hoe zorg je er als co-ouders voor dat je grip krijgt op de situatie?

Lees verder
Tips en ervaringen

Hoe vind ik psychische hulp bij scheiding?

19 maart 2020

Om hier meer grip op te krijgen op de emotionele en ingewikkelde situatie tijdens en na de scheiding, is het een optie psychische hulp te zoeken. Deze hulp kan de vorm hebben van face-to-face contact, maar ook online. Lees er hier meer over.

Lees verder