Aandachtspunten bij Turks-Nederlandse scheidingen

Okan Mankoç | 06 december 2017

Overweegt u te scheiden en heeft u of uw (ex-)partner de Turkse nationaliteit? In de meeste gevallen kunt u dan gebruik maken van uitelkaar.nl. Het kan zijn dat u ook in Turkije een aantal zaken moet regelen. Hieronder leest u hoe dit in zijn werk gaat.

Getrouwd in Turkije

Als u bent getrouwd in Turkije, is uw huwelijk daar (ook) ingeschreven. U dient dan een Turkse erkenningsprocedure te starten, na uw Nederlandse scheiding.

Bent u gescheiden in Turkije? In Nederland worden Turkse echtscheidingsbeschikkingen wel erkend en kan de Turkse vertaalde beschikking worden ingeschreven bij de betreffende gemeente.

Getrouwd en wonend in Nederland

Als u na uw Nederlandse huwelijk bent blijven wonen in Nederland hoeft u in principe niet iets verder te regelen in Turkije. Tenzij u het huwelijk wel heeft laten inschrijven in Turkije (bijvoorbeeld via het consulaat). Dan dient u een erkenningsprocedure voor uw scheiding aan te vragen in Turkije.

Erkenningsprocedure in Turkije

Hoe schrijft u uw scheiding in in Turkije? Een Nederlandse scheiding kan alleen met een zogenaamde erkenningsprocedure ingeschreven worden door een advocaat in Turkije. Die procedure is nodig om de Nederlandse scheiding te erkennen in Turkije. De echtscheidingsbeschikking van uitelkaar.nl dient dan door een beëdigde vertaler naar het Turks vertaald te worden. Een Turkse advocaat moet vervolgens de vertaling bij de Turkse rechtbank indienen.

Welke rechtbank in Turkije is bevoegd

Indien geen van de (ex-)partners in Turkije leven, zijn de rechters in Ankara, Istanbul of Izmir bevoegd uw scheiding uit te spreken. Indien een van de (ex-)partners in Turkije woont, is de rechtbank in de woonplaats van die (ex-)partner bevoegd.

Nieuwe regelgeving nog niet ingevoerd

De Turkse autoriteiten melden buitenlandse echtscheidingen in de toekomst direct in te zullen schrijven, maar helaas is deze regeling nog niet ingevoerd. Het Turkse ministerie van Familiezaken moet de procedure nog officieel bekendmaken.

Via uitelkaar.nl maakt u duidelijke scheidingsafspraken, in uw eigen tijd en tempo. Onze experts staan klaar om u te helpen en kunnen u verder adviseren over de Turkse erkenningsprocedure.

Wilt u weten of uitelkaar.nl  bij u past?

Tips en ervaringen

Waarde inboedel bepalen bij scheiding

26 november 2019

Wanneer je uit elkaar gaat moet je de spullen verdelen. Wat is een eerlijke verdeling? En hoe bepaal je de waarde van de spullen? Dit artikel geeft je 4 manieren om waarde te bepalen.

Lees verder
Tips en ervaringen

Tot 30% meer scheidingsaanvragen na de zomervakantie: zo voorkom je onnodige spanning op reis

05 juli 2019

Na de zomervakantie worden er zo’n 20 tot 30% meer echtscheidingen aangevraagd. Hoe dat komt? Hoe zorg je ervoor dat jullie reis samen zo soepel mogelijk verloopt? Zowel bij de voorbereiding als tijdens de vakantie kun je met deze tips de kans op onnodige spanningen voorkomen.

Lees verder
Tips en ervaringen

Minder ruzie? In 3 stappen praten jij en je partner minder langs elkaar heen

18 juni 2019

Wanneer je jullie communicatie verbetert door simpelweg minder langs elkaar heen te praten kan dit een groot verschil maken in hoe je jullie relatie ervaart. Hoe kun je ervoor zorgen dat je minder langs elkaar heen praat?

Lees verder