Aandachtspunten bij Turks-Nederlandse scheidingen

Okan Mankoç | 06 december 2017

Overweegt u te scheiden en heeft u of uw (ex-)partner de Turkse nationaliteit? In de meeste gevallen kunt u dan gebruik maken van uitelkaar.nl. Het kan zijn dat u ook in Turkije een aantal zaken moet regelen. Hieronder leest u hoe dit in zijn werk gaat.

Getrouwd in Turkije

Als u bent getrouwd in Turkije, is uw huwelijk daar (ook) ingeschreven. U dient dan een Turkse erkenningsprocedure te starten, na uw Nederlandse scheiding.

Bent u gescheiden in Turkije? In Nederland worden Turkse echtscheidingsbeschikkingen wel erkend en kan de Turkse vertaalde beschikking worden ingeschreven bij de betreffende gemeente.

Getrouwd en wonend in Nederland

Als u na uw Nederlandse huwelijk bent blijven wonen in Nederland hoeft u in principe niet iets verder te regelen in Turkije. Tenzij u het huwelijk wel heeft laten inschrijven in Turkije (bijvoorbeeld via het consulaat). Dan dient u een erkenningsprocedure voor uw scheiding aan te vragen in Turkije.

Erkenningsprocedure in Turkije

Hoe schrijft u uw scheiding in in Turkije? Een Nederlandse scheiding kan alleen met een zogenaamde erkenningsprocedure ingeschreven worden door een advocaat in Turkije. Die procedure is nodig om de Nederlandse scheiding te erkennen in Turkije. De echtscheidingsbeschikking van uitelkaar.nl dient dan door een beëdigde vertaler naar het Turks vertaald te worden. Een Turkse advocaat moet vervolgens de vertaling bij de Turkse rechtbank indienen.

Welke rechtbank in Turkije is bevoegd

Indien geen van de (ex-)partners in Turkije leven, zijn de rechters in Ankara, Istanbul of Izmir bevoegd uw scheiding uit te spreken. Indien een van de (ex-)partners in Turkije woont, is de rechtbank in de woonplaats van die (ex-)partner bevoegd.

Nieuwe regelgeving nog niet ingevoerd

De Turkse autoriteiten melden buitenlandse echtscheidingen in de toekomst direct in te zullen schrijven, maar helaas is deze regeling nog niet ingevoerd. Het Turkse ministerie van Familiezaken moet de procedure nog officieel bekendmaken.

Via uitelkaar.nl maakt u duidelijke scheidingsafspraken, in uw eigen tijd en tempo. Onze experts staan klaar om u te helpen en kunnen u verder adviseren over de Turkse erkenningsprocedure.

Wilt u weten of uitelkaar.nl  bij u past?

Tips en ervaringen

Hoe moet je de scheiding inschrijven bij de gemeente?

19 december 2019

Als jullie het scheidingsconvenant goedgekeurd terug krijgen van de rechter, moeten jullie deze (kosteloos) binnen 6 maanden inschrijven bij de gemeente waar jullie getrouwd zijn. Hoe werkt dit precies?

Lees verder
Tips en ervaringen

Hoe lang duurt een scheiding?

19 december 2019

Hoe lang duurt een scheiding eigenlijk? Dit hangt af van de manier waarop jullie scheiden, de complexiteit van jullie situatie, maar ook van de mate waarin jullie kunnen samenwerken. Dit artikel geeft een indruk van hoe lang een scheiding duurt.

Lees verder
Tips en ervaringen

Verdelen auto bij scheiding: hoe werkt dat?

10 december 2019

Wanneer je uit elkaar gaat verdeel je jullie bezittingen, vermogen en schulden. Dit is een ingewikkeld proces waar veel vragen bij komen kijken. Hoe zit het met huisdieren, het huis en… de auto? In dit artikel schenken we helderheid op de verdeling van de auto bij scheiding.

Lees verder